Skip to main content

Vind je het ook lastig om hulp te vragen? Bij je werk, bij het zorgen voor iemand uit je naaste omgeving, bij je drukke gezin? Voor mij heeft het geholpen om te ervaren dat hulpvragen de andere juist de kans geeft om jou te helpen. Dus eigenlijk een win-win situatie.

Ineens kun je het  zijn, mantelzorger 

Je bent mantelzorger als je langdurig en  vrijwillig zorgt voor iemand die ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is en met wie je een relatie hebt. Zoals je ouders, schoonouders, soort, partner, familielid, vriend of kennis.

Vaak begint het met iets kleins, zoals af en toe een boodschap doen, en voor je het weet is het meer en meer geworden. Je wordt er als het ware ingezogen en je gaat mee met de stroom, zonder er eens bij stil te staan ​​of dit is wat je wilt. Misschien heb je af en toe wel het gevoel: moet ik dit allemaal doen?

Hulp vragen is best lastig, daar weet ik alles van. Zelf ben ik ruim 10 jaar mantelzorger geweest voor verschillende lieve mensen in mijn omgeving. Doordat ik 3x begon met mantelzorgen kon ik de tweede en derde keer andere keuzes maken. Keuzes die vooral te maken hadden met hulp vragen van anderen.

Zo ook bij mijn schoonmoeder. Mijn man deed de boodschappen en financiën, haar vriendinnen kwamen regelmatig op de koffie of namen haar mee en ik nam de medische zaken voor mijn rekening. Zo was er een mooie verdeling van taken en daardoor minder intensief.

De mooiste ervaring was om het plezier te zien bij de vriendinnen, het fijne gevoel om een ​​steentje bij te kunnen dragen. Want ja, mantelzorgen kan zwaar en intensief zijn, én het geeft ook heel veel voldoening om er voor de ander te kunnen zijn, om te kunnen helpen. Hulp vragen is de ander de kans geven te helpen.

Geeft dit je een andere kijk op hulp vragen?

Heb je moeite met hulp vragen en wil je er meer over weten? Stuur gerust een mailtje naar info@werkzorgbalans.nl dan maken we een afspraak voor een gratis sessie.