Skip to main content

Wat is jouw locus of control?

Hoe ga jij met tegenslagen om? Is het iets wat je overkomt, waar je niets aan kunt doen? Dit wordt een externe locus of control genoemd.

Of je ben je ervan overtuigd dat de oorzaak altijd bij jezelf te zoeken is op het moment dat iets fout gaat of als het tegenzit? In dit voorbeeld gaat het om een interne locus of control.

Misschien voel je wel aan dat het echt wel een verschil maakt wat voor locus of control je hebt. Want op het moment dat de oorzaak altijd buiten jezelf ligt, word je eigenlijk slachtoffer van de omstandigheden. Je kunt er toch niets aan doen? Misschien geeft het je een lekker gevoel, maar tegelijkertijd heb je er geen controle over en dat kan behoorlijk stressvol zijn.

In het andere geval, als je altijd de oorzaak bij jezelf zoekt, is het de vraag of dit wel terecht is. Zo kritisch zijn en de lat voor jezelf zo hoog leggen is het andere uiterste. En ook deze situatie kan de nodige stress en gevoel van falen opleveren.

De vraag is in hoeverre je dan bereid bent om eerlijk te kijken naar de situatie en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen aandeel. Want als je weet waar het aan ligt, geeft dat je ook de mogelijkheid om daar iets mee te doen.

Brené Brown geeft in dit filmpje een fantastisch voorbeeld van een externe locus of control. Het bekijken waard! : Wie geef jij de schuld?

Wat is jouw locus of control?